Scoil: Dalystown (uimhir rolla 15307)

Baile Uí Dhálaigh, Co. na hIarmhí
Kathleen Grehan

bhíonn aca ag nígheachán an chuirp nó go mbíonn sé curtha ins an talamh aca
    Nós eile
    Nuair a bhíonns laogh ag bó cuireann siad píosa éadach dearg, splanc as an teine, uisge coirsige agus salann ann agus cuireann siad ar iorball na bó é, ar [?] go d-tárlócadh aon rud dá cuid bainne na dá cuid ime.
  2. Bhiodh na daoine ina suidhe ho h-an mhoch, aahus iad amuigh ag obair agus iad agfaire go bhfeicfidís an ghrian ag éirigh, agus ní bhíodh aon bhrichfasta le fághail aca acht pota fataí a chur síos agus iasg guirt leo agus braon beag tae in a ndiaidh. An dinnéir, pota eile fataí agus i n-am suipéir pota min bhuidhe agus min chaoirce agus bainne. Ní bhíodh caiint an aon feoil, na fíos aca céard í. Bhíodh siad ag imtheacht ar an talamh, agus na bróga ag imtheacht faoi na n-aschaill aca Dá mbeadh a muinéal tinn ní raibh aon