Scoil: Dalystown (uimhir rolla 15307)

Baile Uí Dhálaigh, Co. na hIarmhí
Kathleen Grehan

1. Sgéal faoi Bhádh

Rígh Maolseachlainn

Bhí fear ag obair ar bhruach Loch Ailllinne agus thárla do a bheith ag corruigh an ghainimh ar chaoi eicint, agus casadh ar bhádh é a bhí go domhain síos ins an ngainimh thóig sé anios í agus píosa de chrann darach a bhí innti bhí sí tríochadh troigh ar faid, agus deirtear go bí bád Rígh Mhaolseachlainn a bhí innti. Bhí daoinibh as gach áit ag teacht i breathnú uirthi, acht sa deire gearradh suas í agus rinneadh umar muice de phíosa di, agus tá an fear a rinne é agus a fuair í beó fós, gur b'ainm dó.

Seósamh Ó Cionáith - 70 bl.
    An Loch,
    Baile Dalaigh
    An Muilleann Cearr.
  2. Ní bhíodh mórán plúir aca agus seard a dheanfidís fataí a bhruith agus annsin gráinne beag plúir a chur orra. Daoine seard a dheanfidís an craiceann a bhaint de na fataí fudra, píosa stáin a fhághailt agus poill a chur ann agus annsin na fataí a
    1. táirgí