Scoil: Ballinacree (C.) (uimhir rolla 13966)

Bealach na Críche, Co. na Mí
Eibhlín Bean Uí Chonnachtáin

1. Baile na Criadh

'Sé an bhríg atá le "Criad" ná driseóga. In aimsir na bPéin dlighthe bhíodh aifreann i sean sgioból agus chun na saighdiúirí do mhealladh do bhíodh driseóga treasna an dorais. Mar sin tughadh an t-ainm baile na Criadh no Baile na nDriseóg ar an áit seo.

Tá Baile na Criadh suidhte ar an dtaobh thiar de Shean Chaisleán i gCo. na Míde timcheall dhá mhíle ón mbaile sin.

Cill Fhiadha an t-ainm a bhí ar an áit seo fad ó agus is ionganatac an sgéal atá i mbéalaibh na ndaoine mar gheall ar Chlog Chille Fhiadha an chéad rud eile atá le h-innsint