Scoil: Clochar Loreto, An Uaimh (uimhir rolla 16100)

An Uaimh, Co. na Mí
An tSr. M. Colm

Ar an leathanach seo

1. Oidhche amháin bhí fear ag teacht 'na bhaile ó'n margadh. Bhí sé mall san oidhche agus bhí an fear ag teacht leis féin. Nuair a tháinig sé fad leis an "Dun Bhig" shiubhail an bhean amach roimhe. Bhí sí gleasta go h-aluinn agus bhí cuthlaith mór bán uirthi síos go dtí na cuid sála. Níor labhair an fear ariamh leithi. Bhí sé ag siubháil go tapaidh agus thiocfadh leis a chuid cosa a thogáil.
    Shiubháil an bhean comh gasta leis. Nuair a tháinig siad fhad le Crios Bhealach shil an fear go rachadh an bhean an bealach eile. Ach mo lean! ní deachaidh. Shiubháil sí leithi an bealach ceadhna leis an fear. Annsin tháinig eagla iongantach ar an fear agus bhí athas an domhain air nuair a chonnaic sé solus ó'n chead teach. Nuair a chonnaic sé an solus d'éirigh a chroidhe agus fuair sé misneach iongantach. Nuair a tháinig sé fhad leis an teach thionntuigh sé suas an t-sráid agus leis sin bhuail an bhean trí búille san
    Eibhlín Ní Chearraigh
    Baile Ghib, Co. na Mí