Scoil: Donnycarney (uimhir rolla 10950)

Domhnach Cairnigh Mór, Co. na Mí
P. Ó Cadhain

1. 1) Tobar Naomh Éoin Baistighe - St John the Baptist

2) Tá se suidhte i mBaile na Mairneallac ar áit a tugtar an "Gleann". Deirtear gubh é so an cúrsa a bhí ag an mBoinn tráth agus gur isteach annsin a sheol Naomh Pádraic a bhád ar a bhealach go Cnoc Slaighne.
    Lá an "Pátrúin" 24 adh Meitheamh. Ní dhearnadh aon turas leis na bliadhantaibh. Bhí droch bhéása dá gcleachtadh ann agus chuir na sagairt stop leis.
    Bhí daoine uaisle darbh ainm Chadwick i na gcomhnaide san áit agus "gleasaidís" an tobar air an lá sin. Caitiligígh a bhí ionnta agus bhíodh séipéal i n-a teach fein aca - ta siad imtighthe leis na bliadhantaibh