Scoil: Dubhloch, Cill Mháille (uimhir rolla 14698)

Dúloch, Co. an Chláir
Tadhg Ó Maoldhomhnaigh

1. COMARTAÍ FEATHAINNE
    Nuair a bhíonn cabaire breac ag seasam ar an dtaobh fothaineamhal de cruac féir no falla.
    Nuair a thagann scamall dubh san spéir bíonn ciot fearthaine ag teact. An gealach nua na luighe beagnac sin comhartha báístighe.
    When the crickets are singing sharply it is a sign of rain.
    An gaoth aniar andeas an gaot is mo a bheireann baistighe. Na faoileán bán ag teact isteac on bfairrge sin cómhartha stoirm. Nuair a citear frog agus e donn sin cómharta baistige.
    Nuair a thagann an gealach Dia Sathairn bionn an aimsear go dona an faid is a bhionn sé ann agus an fhaid is a bhionn dá ghealach eile ann indiaidh

Bionn fáisneis na h-aimsire ag cuid den na daoine ó éanlaithe. Nuair a bionn fáinleóg ag eitilt go h-ard deirtear go mbeidh an aimsear go breag
    Teangacha