Scoil: Cluain an Droma, Mullach (uimhir rolla 5267)

Cluain an Droma, Co. an Chláir
Brian Ó Huiginn

1. Mac Sheán Mic Carthaig, Clochán na h-Ínse do cnuadaig an méid seo thíos - Rang V 1.2.'38

Ar an 3adh lá de Dheireadh Fóghmair 1907 cailleadh long darb ainm Leion XIII ar chósta Caoillte. Nil acht timcheall 30 bliadhain ó tharla seo. Bhí an long seo ag iomchur ualach cruitneacthan ó Americea Theas go dtí Luimnig. Nuair a bhí sí ag tarraingt in-aice le Oileán na gCaorach d'éirig stuirm agus brísead an seól. Annsan séideadh an long ó áit go h-áit mór-timcheall na fairrige craosaighe. Táinig si isteach in -aice an chósta agus thuith sí i gcoinnibh oileán Siuicre. Bhí sí déanta d'iarrainn agus d'oscail sí nuair bhuail sí an charraig. Do scaipeadh na rudaí go léir a bhí istigh innte agus thosaig na daoine á mbaliú. Thosaigh an triúr fear a bhí mar fhuireann aice ag snámh mór thimcheall na fairrige agus chuaidh cúpla currach amach cun iad do shábhail. Bhí fear ann darbh ainm Albert Slusher agus sciob feacht é amach go dtí Oileán na gCaorach acht chuaidh currach amach fé'n a dhéin. Ní raibh aon snámh ag an gcaptaen ná ag cuid de's
    Mac Cárthaigh
    Clochán Insí, Co. an Chláir