Scoil: Mullach, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 3928)

Mullach, Co. an Chláir
Proinnsias Ó Sandair

Ar an leathanach seo

1. Tá caisleán Tromora suidhte in-aice le sruthán beag ar an taobh thiar de Thromora. Ba leis na Bríanaigh é. B'é Aonraí Ó Bríain an fear a bhí ag tabhairt aire do. Sean athair do Thighearna Chláir a b'eadh é a bhí ag cabhrú le na Briogaíd Eireannach i bfFontenoy. Bé Captaen Ward a bhí ag cabhrú le Cromwell an uair sin agus do bhí sé ag gárdáil an Chaisleáin leis. Do throid Colonel Ó Flaherty ó'n Árainn i gcoinnibh Captaen Ward í gCreigeán. Do mharbh sé Captaen Ward insan troid, mar do chuir sé pileár tríd. Nuair do chonnaic a inghean Nuala a h-athair marbh do chaith sí i feín tríd an bhfuinneoíg. Do chuaidh sí go dtí an fhairrge agus do chaith sí i féin isteach ann as charraig. Tugtar Carraig Nuala ar an gcarraig sin go dtí an lá atá indiu ann.
    Deirtear go bhfuil ór ins an gcaisleán agus franncach ag tabhairt aire do. Uair amháin bhí bean ag dul thar an caisleán le dinnéar i gcoír a céile a bhí ag sabhaíl féir in aice na h-áite seo.
    Ag dul thar an caisleán dí do chonnaic sí éadach mór sínte ar an bhfeár agus é cluduighthe de ór. Do labhair guth lei ag rádh "Cas a Mháire agus tóg cuid de'n ór". Níor chas
    Pádraig Ó Dorchaidhe
    Micheál Ó Maonaigh