Scoil: Cathair Seircín, Inis Tíomáin (uimhir rolla 5186)

Cathair Seircín, Co. an Chláir

Scéal.
    Tá lios breag ag Cathar-Seircin ach níl sé chómh deas anois agus a bhí fadó.Níl lé feiscint qn indhiu ach crann mhór agus poll ar dhá thaoibh de.Téasbhaineann sin go raibh bóithre fé talamh ag na Dhanair fado ann.Ta sgeal le hinnsint mar geall ar an lios sin.
    Bhí fear 'na cómhnuidhe in aice leis fadó agus bhí sé postha le cailín an-deas ní raibh de clann acha ach páiste amháin agus cailín dob'ead í sin.Fé dheire fuair an bean bás agus cuireadh an leanbh go dtí muinntir a mathar.
    La amhain chuaidh an leanbh amach ag sughradh agus bhí sé an-dorcha nuair a tháinig sí isteach agus d'iarr an sean máthair uirthi cad a coimeadh amach com deanach í agus dubhairt an paiste go raibh sí ag cainnt le na máthar ach níor chuir sí aon suim inntí.
    An dara la chuaidh an páiste amac arís bhí sé an -deanach arís nuair a tháinig sí isteach.D'iarr an seana -bhean uirthi arís cad a coimead amach chomh déanach agus dubhairt an páiste go raibh sí ag cainnt le na mathar :ach an uair seo cuir a lán suim ar an rud a bhí an páiste tar éis a rádh agus dubhairt sí leí féin go feacfaidh sí amach lá'r na mhárach faghail amach ce beadh ag caint leis an leanbh.
    Ar an treas lá chuaid an leanbh amach agus bhí seanmáthar ag éisteact.Tar éis tamall cualad sí a lán cainnt agus chuaidh sí amach .cé chonnaic sí ac a ingean féin ag caint leis an leanbh.Do leat iongadh uirthi agus labhar sí leí .Ansan dubhairt an inghean leí ná raibh sí

Ar an treas lá chuaidh an leanbh amach agus chuiadh sí amach cé connaich sí ach a ingean féin ag cainnt leis an leanbh. Do leat ionadh uirrthí agus labar sí léí.Ansan dubhairt an inghean leí ná raibh sí
    Pádraig Mac Conmara
    Cluaine Theas, Co. an Chláir