Scoil: Cathair Seircín, Inis Tíomáin (uimhir rolla 5186)

Cathair Seircín, Co. an Chláir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    It was then sent to the weaver to be made into cloth and when it came home it was bleached until it was pure white. Then skilled hands made it into different articles of wear.
  2. Tamall fada ó shoin bhí bean 'na comhnaidhe timcheall leath-mhíle óm' thig-se. Is ins an "tig beag" a bhí sí na comhnaidhe agus bhí sí céád agus ocht bliadhna d'aois nuair a fuair sí bás, agus an lá sin bhí gach ceann de na fiacla aice, agus iad chomh bán geal leis an sneachta aice. Ag an am sin ní óladh na daoine aon rud ach bainne mar ní raibh aon tae acu, agus sin é an fáth go raibh na fiacla chomh deas aice. Go dtí seachtmhain sul a bhfuair sí bás bhí sí ábalta obair an tighe do dhéanamh.
    Nuair theastóchadh uaithe ola do chur isteach ins an lampa is isteach in a béal a chuireadh sí é ar dtúis agus annsan isteach ins an lampa ar eagla go ndoirteadh sí aon braon de, mar bhí an-sainnt innte.
    Nuair bí sí marbh chuireadar an eisléine uirthe; bhí a fear ann agus chonnaic sé a béal ar oscailt, agus chuir sé píosa mór de galúnach fé na smig in-ionaid
    Máire Ní Mhaoldhomhnaigh
    Bean Uí Mhaoldhomhnaigh