Scoil: Cathair Seircín, Inis Tíomáin (uimhir rolla 5186)

Cathair Seircín, Co. an Chláir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fir cómhngar treasna na páirce sin agus bóirín deanta aca 'na láir. Is mar gheall ar sin a tugadh an t'ainm úd uirthi.
    Tá feirm eile in aice leis an gceann sin agus tá páirc ínnti ar a dtugtar "Páirc an Locha" uirthi. Dúbhradh liom go raibh loc ins an bpáirc sin fadó agus gur leigeadh amach é agus sin é an fáth go bhfuil an ainm sin uirthi. In aice na páirce sin tá páirc eile agus tugtar "Cnoc an Aitinn" uirthi. Tá a lán aitinn ag fás innti agus sin é an fáth a tugadh an t-ainm sin uirthi.
    ó Thómas Mac Chonmára, Clúna, Inis-Diomáin
  2. Long ago when no cows were in Ireland, the Irish prayed for milk. One day a mermaid came in to the land from the sea. She was taken to the palace of the king where she was adored by all the people. She came to tell about the coming of the three cows, the black cow, the white cow and the red cow. She was carried
    Michael Rynne
    Patrick Mc Nulty