Scoil: Cathair Seircín, Inis Tíomáin (uimhir rolla 5186)

Cathair Seircín, Co. an Chláir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    is a very low valley and it is a wet and swampy place. There is another place called the Curragh and it is so-called because nothing grows there but rushes.
    There is another townland called Ballinacarra which means the place of the cities, because it was a large city long ago and it was drowned and only one house was saved because it was on the top of a hill, and this hill is called the Island. There is another place called Inchovea which means the Island of the beach trees.
  2. Ní fiú trácht ar an méid páirceanna sa bhfeirm nách bhfuil ainm de shaghas éigean ortha, cun ceann aca d'aithint ó'n gceann eile. Tá ainmeacha mar sin ar páirceanna againn. Tá ceann aca suidhte in aice le abhann agus tá trí acraí d'fhairsinge ann; tugtar Ínse mar ainm uirthi.
    Tá ceann eile ar cúl an tíghe agus tá carn mór de cloca ina láir agus dúbhradh liom go raibh bothán ann uair i gcóir mbeithídheac agus nuair a leagadh é fágadh cuid de na cloca 'na dhiaidh. Mar sin iseadh tugadh "Páirc an Bhótháin
    Inis Díomáin, Co. an Chláir
    Máire Ní Chonmára