Scoil: Kilfenora (C.) (uimhir rolla 2156)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
Mrs Conole

Sgéál.
    Bhí fear aosta ag gabháil na bóithre blianta ó shoin.Is é an ainm a bhí air ná Máirtín Ó Slatarra. Chuaidh sé isteach go tig éicint i léim an Eic oidhche .Bhíodar ag ithe an t-suipéir nuair a chuaidh sé isteach Chuireadaaar a raibh istigh fáilte mór roimhe agus bean biadh agus deoch dó.Taréis an t-suipéir bhíodar ag innsint scéal.D'iarr duine ar an bhfirín cárbh aas é nó cár rugadh é agus dubhairt sé gur rugadh é i dTiobraid Árainn.Dubhairt sé go bhfuair sé oideachas maith ach go bhiodh sé ag cur geallamhaintí ar chapallaibh agus gur briseadh air Pe scéal é dubhairt duine éigin go raibh sé inám dóibh dul a codhladh .Dubhradar an Choróin Mhuire agus chuaidh na comharsain abhaile .Thugmuinntir an tighe áit codalta do Mháirtín ar feadh na h-oidhche.Nuair a éirigh an líon tighe ar maidin d'itheadaran bricfeast agus d'fhág Máirtín slán agus beannacht leo.Chuiadh sé soir an bóthar ,act ní raibh sé act ceathramhadh míle ar an dtaobh soir den gcaislean nuair a chonaic sé tubán mór d'ór ar thaobh bhóthair.Do líon sé a phócaí leis an ór agus d'iompaig sé arais cumh innsint dos na daoine 'n ar codail sé leo an oidhche roimhe sin.Chuadar go léir le caintíní cumh an óir d'fhághail act nuiar a shroiseadar an áit ní raibh ann act tubán de dhuilleoga féochta .Chuir Máirtín a lámh in a phócaí agus ni raibh ionnta go léir ach píosaí beag de leathar duibhe .Chuir sin