Scoil: Kilfenora (B.) (uimhir rolla 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

Fadó ní raibh aon solas acu. Fuair siad feadán iarainn agus poll ar thaobh amháin de.

Fadó ní raibh aon solas acu. Fuair siad feadán iarainn agus poll ar thaobh amháin de.Cuir siad téad isteach tríd an lár .Do fuair siad "fat"agus do leág siad é .Annsin do dhóirt siad isteach sa féadán é.D'fhág siad an feadán amuigh go cean tamaill,agus nuair a bhísolus uaithe las siad an snaoimh.Nuair a tháinig ola isteach fuair siad buidéal agus cuir siad ola ann.Chuir siad poll ins an corc agus cuir siad téad síos tríd ,nuair a bhí solus uaithe las siad an téád .
    Eoin Ó Dochartaigh

There was a great painter in Kilfenora long ago in the place called Ballykerin.

There was a great painted in Kilfenora long ago in the place called Ballyherin. He painted many pictures and one of them is still to be seen. It is worth a hundred and fifty pounds. The name of the painter was Fitzjerald. Alot of people used to come to see it, Some people tried to buy it but it wouldnt be sold. A man named Cuesack used to make baskets., Every week he used to go to the crag and cut scallops., Then he would come home and make baskets out of them,
    There was a great carpenter