Scoil: Kilfenora (B.) (uimhir rolla 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

1. Spot Tuesday

Ar Lá Fhéile Stiofáin fadó níor ith na seandaoine aon fheoil, mar do cheap siad gur b'shin leigheas ar aon ghalar.

Spot Tuesday = Sin ainm atá ag daoine ar an gcéád Máirt tar eis an Nollag Beag....an seamhadh lá de Eanair. Tosnuigeann daoine ag sochrú cleamhnaise tar eis an Nollag Beag.
    Tosnuigeann siad ag obair ar an gcéad Mairt tar eis an (?); Bíonn siad ag "spotting" an lá sin, ag fagháil amach cá bhfuil na cailiní leis an airgead le fáil.

Ar lá 'le Stiopáin fadó níor it na sean-daoine aon feóil, mar do cheap siad gurb'in leigheas ar aon galar. Ins an tsean-aimsir bí galar éigin ins an ceanntair seo - cineál Typhoid - agus b'in é an leigheas abhí ar an ngalair sin.
    Béarla
  2. The best mower long ago was a Paddy Donohue, who lived near Corofin, but who's grandchildren now live in Augha-Glinn north west of Bally Vaughan. During the Summer months he