Scoil: Kilfenora (B.) (uimhir rolla 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thógadar a leabaí ortha féin, nuair a tháineadar abhaile. Déirig an t-Eireannach i lár na hoidhche agus d'ól sé an lean-dubh go léir.
    D'eirig síad ar maidin agus bhí Páid an Sasanac agus Páid an t-Albanac chun a ndeochanna a ól núair a d'feachadar nach raibh aon rud insan buidéal. Diárr síad ar Páid an t-Éireannac an bhfaca sé an deoch agus dúbhairt sé gur ól sé í agus dúbhairt se cén fath "O" ar seisean, béigin dom an rud go léir a ól cun dul síos go dtí mo deoch féin.
  2. Fadó do chomhnuig feár in Éirinn. Ní raibh aon rud ag baint codhladh na h-óidche de ach amain nach raibh aon uisce in a fheirm aige. Aon lá amain ceap sé cun tobhar a deanam in a feirm. Núair a bhí sé timcheall fíchead troighte síos déirig sé tuirseach dén obair. Tar éis tamaill ceap sé ar séift. Do
    Séamus Ó Sealbhaigh