Scoil: Kilfenora (B.) (uimhir rolla 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

Is fada an lá ó chuaigh buachaill as Cill Fhionnúrach síos go Luimneach ag cuartú a shonais. Ar a bhealach casadh seanfhear air.D'iarr seiseann ar mo lad ca raibh sé ag dul.D'innis seiseann dó ."D'fhág tu do sonas i gCillfionnabhrach idp dhiaidh."arsa an sean-fear."Cen áit"arsa an buachaill .Bheul teigh go dtí Cathair Redmond i rith an chéad aifreann domhnach eile agus geóbfhaidh tú an méid as atá at teastáil uait ""Ach ar seisean"ná bain do súile ón radharc go mbeidh a bhfuil ag teastáil uait den óir bailighte agat".Ar an nóiméad sin chuaidh sé as amharc.
    Machnaigh an buachaill ar feadh tamaill .Chuaidh sé go Cillfionnabhrach ar lom a dhíchill..D'ithmigh se go dtí an sgeach ingleann cathair Redmond i rith an chéad aifrinn an ch ead Domhnach ina dhiaidh sin agus chonaic sé an tor go léir.Bhí sé ag iarraidh a bhealach a dhéanamh síos go dtí an tor gan a súile a bhaint de.Ar an bealach síos dó do bhuail sé a ghlún inaghaidh na cloiche agus gortuigheadh go mór é.Gan cuimhnú dfhéach sé ar a glún.Bhí sé geartha mór .ba cuma leis Síl sé go bhfúigheadh sé an tór go léir .Ach mo creach cróidhte .Nuair a bhi
    AT1645: The Treasure at Home
    Eoin Ó Dochartaigh