Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

muinntir na háite ríamh air ach "Fóisg Cealachán". Feirmeóir saidhbhir dob eadh é.
    Aon lá chúaidh "Foisg" chun an aonaigh ar inntin capall do cheannach. Ní raibh mórán capall ann do thaithnig leis ach roimh a dhul abhaile dó, do bhúail sé i gcoinnibh ceann bán agus do cheannaigh sé é. Chúaidh sé abhaile leis. Tháinig tinneas ar an fear go gairid in a dhiaidh sin agus is fíor nár éirigh sé ón a leaba go ceann trí blíana déag. Is dócha nách n-éireóchadh sé an tam seo ach an oiread muna mbeadh gur dhíol a dhríthéar an capall bán. "Ní'l puinn de rath ag baint leis" a deireadh sé. Go minic cíodh na cómharsan "Seán Ó Cealachán" a bhí ann ag marcuigeacht ar an capall bán tímcheall meadhon-oiche.
  2. San tír seo núair a geibheann duine bás coimeadann na chómharsanaigh faire ar chorp an duine atá marbh ar feadh na hoidhce ar fad. Ba ghnáth leó na nósanna seo leanas do bheith dhá gcleachtadh acú le linn an tórraimh agus an sochraid.