Scoil: Creagán Buí, Cora Finne

Craggaunboy, Co. an Chláir
Ml. Mac Consaidín

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sí leis gan teacht níos mó agus glaodach sí amadáin air. Cas sé síar uirthí agus dubhairt sé ná tiocfad sé nios mó agus gan amadán do glaodach air arís agus go mbéadh a dóithint amadán aici sar a mbeadh si críocnuighthe leis an mhuirigin (agus bhí mar dubhairt sé)
    Bhí Séamus ana láidir ar fad. Chuireadh sé lámh fé thruchall chapaill agus árdeóchadh sé suas é. (B'féidir leis cruad chapaill a dhírighe idir a dhá láimh gan aon thrioblóid).
    Maire Nic Con Mhidhe, Món Ríl, Inis Diomáin
    (Fuaras an sgeal seo o Muiris Ó Maoláin obairidhe an seoladh ceadna)

Michael Kissane a native of Dysart was a great thatcher. He used easily turn out eight strokes in a day and every coat of thatch he used put up used last for twenty years. He used start at ten o'clock and finish at four o'clock.