Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

boithre go léir atá san áit seó.

Long a tháinig isteach i Roinn na Spáinneach Sráid na Cathrach.
    Uair amháín bhí long ag teacht ó Ameiricá go Gaillimh le daoine go hÉireann. Tháinig stoirm mhó agus buaileadh an long igcoinnibh na gcarraig agus briseadh é. Bhí 40 daoine ar bhód na luinge agus bhí snámhacha (?) ag an cuid is mó díóbh. Bhí bád iasgaig amuigh ag iasgaireacht agus tóghadh 20 aca isteach san mbád seo agus tugadh isteach slán iad go hÉireann. Báithead na cinn ná raibh aon snámhacha. Tá píosa de na luigne san i Roinn na Spáinneach fós.
    Do thuit an rud san amach timceall na bliana 1887.

Bhí dhá dhream i Sráíd na Cathrach, Co. an Chláir uair agus lá éígin bhí fléádh ag dream acha idtigh éigin, agus bhí an dream eile taobh amuigh de dhoras an tíghe ag feitheamh leo cun iad do throid. Bhí fhios agn dream istig go rrabhadar amuigh, agus d'osgail siad an doras agus an cead (?) duine do bhí in aice leó do thóhadar isteach é agus bhíodar a bhualadh go maidin lá ar na bhárach.
    Bean Úi Fhaoithig
    Glendine South, Co. an Chláir