Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do bhí pláigh ar na Rynnes, Knockagonnell fadó agus fuair a lán acha bás leis, agus indiaidh san dheineadar tigh nuadh. Tamall ó shoin nuair do bhí na Black an Tans ins an áit seo, agus nuair a bhíodar gá ndoghadadh na tighthe , do dhoghadar tíghe le fear bocht darb ainm Eustace, ó Connolly Co. an Chláir agus béighean don fhear agus a chlann dul go dtí teach a gchómharsain, agus fanamhaint annsan ar fead cúpla míosa. Do doghadh gach rud a bhí san tígh. I gceann cúpla míósa do cuireadh tig nuadh suas dhó.

Do doghadh cruach fhéir le fear darb ainm Pádraigh Ó Foudy Doire Thairbh Éadnuich Co. an Chláir sa bhlian 1906. Ní fios cé dhéin é ach deirtear gur dóghadh é maliciously.

Nuair do bhí an ghorta mór thimceall na háite seo do bhíodh na daoine ag fágháíl báis leis an ocras ar thaobh na mboithre. D'oibrighidís go cruaidh ar bheagán airgid ag déanamh bóíthre (?) agus rudaí mar sin. Uaireannta oibrighidís gan aon airgid in aon chor acht ní raibh uatha acht bíd d'fhágháil. Sin fé ndear na
    Bean Úi Fhaoithig
    Glendine South, Co. an Chláir