Scoil: Radharc na Sionainne, Lios Uí Chathasaigh (uimhir rolla 10741)

Forúir, Co. an Chláir
Máirtín Ó Seasnáin

1. Gearóid na Caillighe
    Bhí sean fhile darab ainm Gearóid Mac Gearailt na chómhnuidhe in-aice le Sráid na Cathrach uair. Gearóid na Caillighe an leas ainm a bhí air. Domhnach amháín bhí sé ag Aifreann thuas i gCill Mháile. Bhí an pobal bailighthe lasmuigh don seipéal roimh Aifrinn. Tháínig fear cuig Gearóid agus d'fhiafruig sé dhé an scríobhfadh sé fóghra dó lé cur ar an altóir mar gheall ar asal d'imthig uaidh an mhaidin sin. Dubhairt Gearóid go sgríobhfadh sé agus fáilte. Fuair an fear peann dubhach agus páipeár agus scríobh Gearóid do réir mar d'innis an fear a sgeal dó. Cuireadh an fógra ar an altóir. Ní nách iongnadh bhí súil i n-áirde 'ge fear an asail nuair diompuig an sagart amach cun labhartha leis an bpobal agus cun na fógraí do léigheamh. Seo mar do léigh sé.

Asal malach atá stángach gúngach
    Do ghluais cun siubhail uaim go moch indiu