Scoil: Tulach Cruinn, Inis (uimhir rolla 7708)

Tulaigh Chrainn Uachtarach, Co. an Chláir
Micheál Ó Maranáin

Ar an leathanach seo

1. Timcheall deich mbliain ó shoin bhí nós ag na mnáihb an leamhnacht do chuir i mbáisíní leathna agus é do fhágaint ar feadh lae gan corrughadh in-aon-chor. Sciomadh annsan é, sé sin le rádh tógadh an t-uachtar de agus chuireadh i dtubán mór doimhin abhí aca 'na chóir é. Dheineadh amhlaidh ar feadh ceithre nó cúig lá. Seóladh an meadar annsan le h-uisce beirbhighthe agus fágadh ceathramhadh uaire chluig gan aon rud innti í. Deineadh í do ghlanadh le h-uisge fuar annsan chun an bhairrle do fuaradh. Chuireadh an t-uachtar, pinsin salainn agus braoinín uisge beannuighthe sa mbairrle. Dúnadh an bairrle annsan le clúdach cruinn atá ar a thaobh. Casadh an h-annla agus tosnuigheadh an bairrle ag iomphairt. Leigeadh amach an gaoth as cúpla uair an fhaid abhíodh an cuigeann á dhéanamh. Thógadh sé timcheall fiche nómataí nó mar sin chun cuiginne do dhéanamh. Annsan scaoileadh amach an bláthach i dtubán eile
    1. gníomhaíochtaí
      1. gníomhaíochtaí eacnamaíocha