Scoil: Scoil na mBráthar

Tiobraid Árann, Co. Thiobraid Árann
An Br. C.B. Ó Cuinn

Ar an leathanach seo

1. Seo cuid de sna h-áiteanna i n-a raibh Cistí Óir i bhfolach, Gooley's Hill, nó "Cnoc an Óir," The Abby nó "Sean Mhainistir," Arravale nó "Magh Arra."
    Tá an t-Sean Mhainistir i mbaile Thiobrad Árann, ach níl ann anois ach an doras. Uair amhain do bhí na mainig i n-a gcomnuidhe ann ach do dhoghadh Cromwell agus a arm an mhainistir. Nuair a chualadh na manaig go raibh Cromwell ag teacht do chuireadar na cailísí fé bhun chrainn. Do bhí fear ag faire ortha agus sin é an slighe bheatha a bhí aige. Cupla bliadhan tar éis sin do chuaidh an fear chun ans saidhbhreas d'fáil. Nuair a bhí sé ag rómhar do bhuail an t-sluasad chuid den saidhbhreas agus do thuit an fear marbh. Tá na cailísí ann ón am san.
    Tá áit ar a tugtar Arrivale no Mágh Arra timcheall leath mhile slíghe ón mbaile Thibrad Árann. Do chuir na daoine maithe pota óir i bhfolach ann. Do chualadh fear go raibh an óir ann agus do chuaidh sé
    Teangacha
    Pádraig de Róiste