Scoil: Scoil na mBráthar

Tiobraid Árann, Co. Thiobraid Árann
An Br. C.B. Ó Cuinn

1. Tobair Naomh Bríghde - Tiobraid Árann
    Is beag Tobair Beannuighthe atá sa pharróiste. Tá an tobar so trí mhíle o'n mbaile. Téigheann mór-chuid daoine go dtí an Tobar san gach Domhach. Tá pictiuirí agus paidríní timcheall an tobair. Deireann na daoine a bpaidreacha feín ann. Téigeann cuidh eile aca go dtí an Tobair Dia Céadaoine agus Dia Domnaig. Ní thugann siad turus go dtí an tobar. Deirtear go bhfuair mór chuid leigeas san tobar san fadó. Deirtear gur tháinig daoine ó gach áit chun a bheith leigiste ann. Fadó níor cuir na daoine aon t-suim insan tobar sin. Tá cúpán no gloine ar taob an tobair i gcóir na daoine cun uisge d'ól as. Deirtear gur caithfidh gach duine píosa Ribín do ceangailt ar an gcrann sar a n-ólann sé an t-uisge. Is mar sin a fuair Tiobraid Árann a ainm mar tá tobar taob amuigh de Tíobrad Arann.Tá tobair eile i n-aice an Sean-Bóthar, Tobar Fíor uisce. Ach ní téigheann mórán daoine