Scoil: Scoil na mBráthar

Tiobraid Árann, Co. Thiobraid Árann
An Br. C.B. Ó Cuinn

1. Tiobraid Ara
    Tobar Ara(nn) - N. Ara do bhí sa cheanntar so fadó. Bhí Tobar beannuighthe aige ann atá anois i gcul-tighe Muintir Uí Mileidhe (?) sa Phríomh-Sráid. Ó Tobar Arann d'fhás Tiobraid Arann.

Bóthar na Mainistreach
    Bóthar é seo a ritheann fá'n sruthán, Ara, díreach ar aghaidh na Sean-Mainistreach amach. Tógad an mhainistir so sa Tríomhaidh Aois deug - ag bráithre Naomh Aubhistín do bhí sé.

Tobar an Ríogh
    Páirc í seo timcheall ceathramhadh míle amach ó'n mbaile. Deirtear gur ghlac Brian Bórú sos ann iar bhfilleadh ó Cath Sulcóidhe 967 dhó. Deirtear fós gur nigh sé an fhuil agus an salachas d'á lámhaibh ann.

Sulcóid
    Áit atá timcheall dá mhíle amach ó'n mbaile. Dréir seanchus na h-áite do bhí mór chuid