Scoil: Scoil na mBráthar

Tiobraid Árann, Co. Thiobraid Árann
An Br. C.B. Ó Cuinn

1. Tobar Brighde:-
    Tá an tobar so suidhthe ar an dtaobh thuaidh de'n bhaile timcheall leath-mhíle slighe uaidh ar an dtoabh chlé de'n tsean-bhóthar a théigheann go dtí Gabhail Sulcóide ó bhaile Tiobraid Árann. Tá casán tríd an bpáirc aníos chuige, agus sé chéad rud do chífeá ná giobail agus piosaí éadaigh iol-dhaithte ar gach taobh as an dtor bheag a fhásann in aice leis an dTobar. Siad san na suaitheansaí a fhágann na daone 'na ndiaidh iar gól an t-uisce dhóibh. Ní mor an tóir atá ar an dTobar Beannuighthe céadna.

SUIDHEAMH
    Tá sé fé láthair i bpáirc Mhic Uí Cárrthaig cé go ndeirtear go raibh sé uair amháin i bPáirc Séamus Uí h-Aodha comhgarach dó. Seo thíos an scéal a innstear in thaobh:-
    Lá brothallach do bhí ann agus bhí bacach ag siubhail an bhóthair, agus é leath-plúchta (?)
    Peadar Ó Cuinneagáin