Scoil: Scoil na mBráthar

Tiobraid Árann, Co. Thiobraid Árann
An Br. C.B. Ó Cuinn

1. Cistí Óir i bhFolach
    Tá a lán áit ann na fill óir na bhfolach a deirtear. Deirtear go bhfuil óir i bhfolach ins na h-áiteanna seo leanas – ( Aravale, Shronell, Bosehoidh)
    Tá Magh Cara no Aravall timpeall leath míle ó mbaile Thiobrad Arann, agus tá crann beag ar an claoidh , agus deirtear go raibh óir fén claoidh
    Lá ámhain do cuaidh scata fir amach rán agus thosnuigh ea ag romhar
    Ní ró fhada a bhíodar ag romhar nó go tháinig turcaí mhór amach, agus mairbh sé beart den dear agus rith an chuid eile acu abhaile.
    Tá Shronell timpeall ceithre míle ón baile, agus bhí fear ‘na comnaidhe’ dtigh ag ar gcros darab ainm Damer
    Deirtear go raibh roinnt óir aige. Do cuir sé a cuid airgead ar capall rás agus do chiall an capall an rás agus bhí sé briste annsan