Scoil: An Churrach (Crogh), Árd Fhionáin (uimhir rolla 7911)

An Currach, Co. Thiobraid Árann
Mícheál Ó Dubhshláine

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    the ground. When they arrived home with the eel they skinned it and made razor straps and boot fongs out of the skin.
    Chun cnámh briste do d'eisuighidh nó do chur le chéile airís séard a deindí ná ceithre piosaí de'n sceich-madra d'fhághail. Bhéaradh beirt 'n-a láimh ortha agus deirtí an paidear seo leanas fá thrí,
    feru crois ar a chroidhe
    agus ar an maidm sin a bhí
    Tháinig aingeal ó'n neimh
    Agus slut i n-a láimh chlé
    Agus bheannuigh sé é
    I n-ainm an Athar agus an Mhic agus an Spiorad Naomh Ámen
  2. Dá bhuaileadh na píosaí le chéile annsan d'arigheadh leis an leighas. Annsan gearrtaí dhá phiósaí des na piósaí a tháinigh le chéile agus cuirsí ar dhá thaibh na láimhe nó na coise nó pé ball a bhios le leigheasead fágtaí ann iad aon fhad agus bheas an cnámh chaingean airís. Bhionn daoine áirighthe feidm as seo shuas agus thuis gach rud amach mar atá innste agam. Sean bhean a bhí i láthair agus é dá dheanamh a innis dom-sa é.
      1. cleachtas an leighis
    Mrs Alice Walsh