Scoil: An Caisleán Nua (C.), Cluain Meala (uimhir rolla 9250)

An Caisleán Nua, Co. Thiobraid Árann
Siobhán Ní Chochláin

Ar an leathanach seo

1. Trí béalí a bhíon achu fadó. A mbreicfeast, a ndinnéar agus a shuipéar. D'ithidís prátaí gach uair sa lá ach uaireannta bhíodh leite do mhuin buidhe achu. D'ólaidís alán bainne géar. Crúdhadh na daoine na ba fadó sarar ithidís a mbricfeásta. I gcoinnibh an fhalla a bhíodh an bórd acha acht dá mbeadh aon strainséir sa tigh bheadh sé tarrainghtha amach i lár an úrláir. Bhíodh cúpla saghas aráin achu arán déanta le mhin coirce agus arán donn. Ní bhíodh feóil acha acht go h-anamh. Cheannuighidís iasc ar a dtugtar Hake ins na siopaí. Nuair a thiocfhadh strainséirí bheadh arán siopa a bhíodh ag na daoine. Is ag na daoine saidhbhre a bhíodh an tae ar dtúis nuair a tháinigh sé go dtí an ceanntar. Bhíodh pointí nó mugaí ag na daoine roimh teacht an tae.
    Pádraig de Paor