Scoil: An Caisleán Nua (C.), Cluain Meala (uimhir rolla 9250)

An Caisleán Nua, Co. Thiobraid Árann
Siobhán Ní Chochláin

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar beannuighthe im ceanntair. Tobar Naomh Seán a tugtar air. Téigheann alán daoine go dtí an tobar sin agus téigheann siad mór thimcheall na h-áite ar feadh timcheall fiche cuairt agus bíonn siad ag rádh paidreacha an faid is a bhíonn siad ag dul mór thimcheall an tobar sin. Ólann daoine cuid de'n uisce sin nuair a bhíonn siad tinn. Do leigheas an uisce sin fear agus cailín uair amháin. Bhí pian ag an bhfear agus d'ól sé gloine de'n uisce sin agus do leigheas sé é. Bhí an cailín dall agus do chuimil sí a súile leis an uisge agus d'oscail siad. De gráth fágann daoine rudaí ar bruaca an tobar sin.
    Daithí Ó hAillidhe
    Cnoc Peirí, Co. Thiobraid Árann