Scoil: An Caisleán Nua (C.), Cluain Meala (uimhir rolla 9250)

An Caisleán Nua, Co. Thiobraid Árann
Siobhán Ní Chochláin

Ar an leathanach seo

1. Timcheall chéad blian ó shóin bhí dhá scata fear san áit seo, a bhí síorraidhe ag troid eatorra féin, ar a cuirtear na "Seanabheists" agus na " Carabhats". Sé an fáth go gcuireadh na h-ainmneacha sin ortha mar go raibh "baníní" á gcaitheamh i gcomhnaidhe ag na "Seanabheista" agus carabhait ag na "Carabhts". Do bhiodh cómhadhla acu ag "bearna-an-faoin" tamall beag ón "bee hive", acht is ar an droichead i gCaisleán Nua a thoideadar. Do throideadh siad 'na mbeirtibh le bataí móra, ar nós gach troid fadó agus uair amháin do mharbhuig duine des na "Carabhatas" ó Cúl na Gréine Pádín Ó Domhnall a bhí 'na "Seanabhest".
      1. daoine