Scoil: An Caisleán Nua (C.), Cluain Meala (uimhir rolla 9250)

An Caisleán Nua, Co. Thiobraid Árann
Siobhán Ní Chochláin

Ar an leathanach seo

1. Deirtear go bhfuil saidhbhreas i bhfolach in iothlann Muinntar Meachair. Cuir na Lochannaigh ann fadó, mar bhí caisleán acu san áit san fadó. Timcheall bliadhna ó shoin do dhein fear darbh ainm Pádraig Ó Concubhar iarrachtaí chun é a fhaghail acht níor éirig leis marbh bhí tarbh agus ainmiocht eile ag tabhairt aire dó.
    D'réir an sgéil ór atá i bhfolach ann ach ní fuair aenne sa cheanntar aon rud ann riamh. Tá forcanna agus sceana agus soithugh óir i bhfolach ann leis ach níl aon sgéal ag muinntir na h-áite i na dtaobh san.
    Deirtear go bhfuair fear da'rbh ainm Seán Ó Mheachair cróca mór airgid san iothlainn san. Na dhiaidh san do dhíol sé í i gCeapac-Cuinn.
    Éamonn Ó Carrigán
    Na Fraocháin, Co. Thiobraid Árann