Scoil: Cumán an Lín

Comán Laighean, Co. Thiobraid Árann
Seanán Mac Mathúna

1. Éamonn a’ Chnuic
    Deirtear annso gur i nDrom Bán i gCo. Thiobrad Árann a rugadh Éamonn timcheall na bliana 1660. Dar ndóig Éamonn Ó Riain a ainm agus nior tugadh Éamonn a Chnuic air go dtí go mbéigin dó dul ar a theiceadh ó shaighdiuirí Shasana nuair a bhí sé ina fear óg.
    De réir na sgéalta bhí muinntear Éamoinn neamh spleadach go leor agus bhí sé ceapaighthe aca sagart a dhéanamh da mhac dá mba thoil Dé é. Chuige sin cuireadh chuig choláiste go dtí an Róimh agus chaith sé seal ann le sagartóireacht.
    Uair dá raibh sé sambailt ar a shaoire tá sé ráidhte gur mharbhuigh sé báille a bhí ar dream a tháinig le mnaoi boicht
    ( comharsa d’Éamonn ) a chur as seilbh toisc ná raibh sé na cumas an cios a d’íoc don tigheara talmhan