Scoil: Cnoc Uí Choileáin, Mainistir na Féile (uimhir rolla 10107)

Cnoc Uí Choileáin, Co. Luimnigh
Pádraig Ó Coileáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Darby O' Connell came a visiting to his cousins in Clash - a stay of a week or so - some time between the years 65 and 70 of the last century.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    no barking. Several parties were organised afterwards to search for the gold but the rule of not cursing was always broken.
  2. Bhí feirmeoir ina chomhnuidhe ar thaobh leasa timcheall fiche bliadhain ó shoin. Bhí féar fiche bó aige acht mar sin féin bhí an saoghal cruaidh go leor air.
    Ní hamhlaidh ná raibh an rath air, acht b'é an rud a bhí ag déanamh buaidheartha dhó ná go dtagadh trí cinn de bhuaibh chun na buaile gach oidhche agus gan deóir bainne acu. Níorbh iad na ba ceudna i gcomhnuidhe, tá fhios agat, ach do bhíodh trí cinn díobh gach tráthnóna gan deóir bainne. Ba mhór an cailleamhaint é sin gan amhras. Ní hiongnadh go raibh an fear bocht creachta.
    Do lean an sgéal mar sin ar feadh i bhfad. Ba mhinic a dhein sé faire ach ba bheag an mhaith dó san. Bhí an sgéal ag dul sa mhuilleann air. Cé bhuailfeadh isteach chuige lá acht sean-bhean straichthe cos-nochtyuighthe agus rian an ocrais uirthí. Cad a dhéanfadh bean an fhirmeóra acht béile maith do thabhairt dí. D'ith an tsean-bhean é agus bhí sé ar thí imtheachta nuair d'iompuigh sí agus dubhairt: