Scoil: Broadford, Ráthluirc

Béal an Átha, Co. Luimnigh
Ss. Ó Guagáin

Cill Eidhleach:
    Is é seo an ainm ceart ar “Mountplummer” Ainm nuadh é seo. “Mt Plummer”. ó mhuinntir Plummer a bhí na dtiagharnaí talmhan ar an mbaile fearann so. bhí duine acu ‘na mhinistéar sa teampall gallda a bhí ibhFán Liátháin (feirm an tSuibhneach anois) Tá sé curtha i nGort na Tiobrad.
    Bhain an chuid is mó den áit seo le Parróisde N. Ide in aimsir Íde, agus tá an Cillín le feichsint fós ann, tímcheall dachad slat ó’n droichead. Cuirtí na naoidheanáin a gheibhtí bás gan baiste innti in- allóid.
    Tá “Cnoc a’ Droma” cnoc an-árd sa mbaile fearann so. Tá radharc áluínn ó’n a bhárr. Chífeá an tSionainn go soiléar lá breágh gréine. Tá machaire Luimnighe ag síneadh ón a bhun soir, siar is ó thuaidh uait.
    Ins an mbaile fearann so tá ainm fo -áite atá caillte ar fad anois. Sé sin “Barra Ceapach” Níl a fhios ag éinne ac ag cor. duine cá bhfuil a suidheamh (feirm Mic Amhlaoibh a díoladh le muinntir Laochdha breis is bliadain ó shoin).
    Lios na fola:
    Ar an dtaobh thuaidh de Cill Eidleac tá dhá bhaile fearann beaga. Lios na F ola is Cúl a’ Lín. Tá ráth no lios mor feárac ar fheirm Ui Lionnacháin