Scoil: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (uimhir rolla 8783)

Baile an Locháin, Co. Luimnigh
Múinteoirí:
S. Condún Úna Nic Ádhaimh

Ar an leathanach seo

1. Bhí lios ag fear uair amháin agus dubhairt sé go dtreabhfadh sé é. Fuair se an dhá chapall agus an céachta, Chuaidh sé amach agus thosnaigh sé ar an obair. Ar dtúis stad na capaill agus thosnaigh sé á mbuaileadh, bhí alluis ag teacht leo agus alluis ag teacht leis féin.
    Ar an am sin thuit an dá chapaill marbh, bhí an-eagla ar an bhfear ina dhiaidh sin, níor chuaidh aoinne ag treabhadh an leasa ó shoin. Aon lá amháin chuaidh fear isteach i reilig agus ghlan sé a bhróga ar an bhféar, má dhein tháinig at, ar a láimh, agus níor chuaidh sé síos ar aon chor. Fuair sé bás ón at sin igceann tamaill.
  2. Tá alán rudaí ann gur ceart agus nár ceart dúinn iad a déanamh. Bhí triúr fear ag briseadh an claide
    Pádraig O Néill
    Oldmill, Co. Luimnigh