Scoil: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (uimhir rolla 8783)

Baile an Locháin, Co. Luimnigh
Múinteoirí:
S. Condún Úna Nic Ádhaimh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    geese for the people, and buy the feathers. They used to give two or three pence a pluck to the people. They used to make paper from the rags. They do not come now.
  2. Fadó, fadó, bhí fear ann. Lá amháin cuaidh sé ar sochraid. Nuair a bhí sé ins an reilg suibhal sé mór thímhceall na reilge. Annsan tháinigh sé go dtí uaig éigin agus inaice leis bhí cloigeann dhuine éigin caithre ar an dtalamh. Ní raibh fhios aige cé ba leis é.
    Buail sé lena cois é agus thiomáin sé ós a comhair amach é. Chuaidh sé abaile ach an lá ina dhiaidh sin, bhí sé ag treabhadh insan gáirdín le seisear capall agus chonaic sé fear ag teacht cuighe agus fuadar fé. Cé a bhí ann ach a dríothair a fuair básan blian roimhe sin.
    Bhí sé curtha insan reilg ina raibh sé an lá roimhe sin. Nuair a tháinig sé leis dubhairt sé leis gurb é sin a cloigeann gur buail sé lena cos an lá roimhe sin insan reilg. Bhí an treabhadóir a crith le h-eagla. Dubhairt a dríothar leis na gan é sin a
    Neill Barróid
    Baile Uí Eidhnigh, Co. Luimnigh