Scoil: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (uimhir rolla 8783)

Baile an Locháin, Co. Luimnigh
Múinteoirí:
S. Condún Úna Nic Ádhaimh

Ar an leathanach seo

1. Bhí scoil scairte in mo fheirm féin fadó. Tá an áit sin i bparóiste Ardachadh, agus i gconndae Luimnighe. Bhí tigh beag ag an bfear ina bhíodh sé ag múineadh. Gaeoilg abhí á labhairt insan scoil. Bhíodh leabhair acu, á scríobhach leis an laim. Thugadar máigistear scairte air, agus scoláire bocht ar an muinteoir. Is é ainm a bhí air na Séan Ó'Coileáin. Bhíodh an scoil ann san oidhche.
    Thughadh na scoláire dhá phinghin dó gach Luan. Bhí an scoil ann go dtí gur tháinig na scoileanna eile amach. Marbh na saighdiúirí é, tháinigheadar i gan fhios air. Fuaireadar ag Múineadh agus marbh siad é. Mar ni raibh cead ag aon gaedheal bheith i mbun scoile an uair úd.
        1. foirgnimh
    Nóra Ní Duilleáin