Scoil: Athea (uimhir rolla 15686)

Áth an tSléibhe, Co. Luimnigh
M. Bean Uí Dhanachair

gan amhras.”
    “Do bhí an oidhche roimh ré go h-olc agus do bhí an bóthar fliuch bog pludach. Ag teacht amach doíbh ó’n dteampall i ndeire na dála, pé barathuisle a baineadh de Tadhg do sleamhnaigh sá na aosa uaidh agus do thit sé ar thaobh na sráide. Chonaic an sagart é agus dubhairt sé “Sead a Thaidhg siad na droch dhaoine a sheasuíonn ins na h-áiteanna atá sleamhain”.
    “Cím a athair” arsa Tadhg go searbhasach “go bhfuil an sgeul mar sin: is féidir leat ach ní féidir liom é.”
  2. Ins an am fadó agus is fada ó shoin do bhi buachaill i Sliabh Luachra agus b’é an ainm a bhí air na Giolla na Gruaige Duinne. Ós rud é na bhíodh mórán le deanamh aige ag baile agus gan a lán le n-ithe aige dubhairt leis féin go raghadh se ar lorg aimsire.
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    AT0566: The Three Magic Objects and the Wonderful Fruits (Fortunatus)