Scoil: Athea (uimhir rolla 15686)

Áth an tSléibhe, Co. Luimnigh
M. Bean Uí Dhanachair

Ar an leathanach seo

1. Do bhí beam na comhnuidhe i gCnoc na Snátha breis mhaith agus cead bliain ó shoin. Bhí pósadh sa tig aici agus an lón bídh agus dúghe agus rudaí eile a bhí ag teacht cun a tíghe i gcoir na corsire etc/ Do cailleadh iad go léir ar an mbothar abhaile ó'n nDubhátha . Bhí file de mhuíntir Shéagha san áit ceadra agus dhíarr si air fógra do cheapadh i gcoír an t-sagairt le léigheamh ón altóir bhí sí lán deimhneachach gur guideadh a stór agus is deallramhathach go raibh an ceart aici. Seo an fógra a fuaireadh ó shean-duine na h-aíte céadna timpeall ar 1895. Bacóideach do bheadh é sin.
    A Phlúir na sagart a's a athair ró-naomhtha Tá nidh le fógairt as scáidse Dé Dhuic le linn seanmóna ag Aifreann 'léighe leat. Adhbhar pósadh do chailleadh in aice na teórain. Ag teacht dúinn abhaile ó shráid dubhátha linn Go Cnoc na Snátha aerach gan sonas ná ádh linn le píopas a´s tobac agus sóghluisci móra ann
    Coinnle a's snaoisín a's fuisci go leór ann le leann ó Áith a t-sleíbhe a's poitín ó Chill-mórna Má's meírleach malluighthe a ghuid mo stóir uainn
    Go dugtar an chroich air gan crócaire thabhairt dó léig as do leabhar le coinneal do mhúchadh
      1. filíocht