Scoil: Athea (uimhir rolla 15686)

Áth an tSléibhe, Co. Luimnigh
M. Bean Uí Dhanachair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    h-abhann agus glaodhar, "Lorga" ó shoin ar an áit san. Bhí umar san dtalamh mar a dtuit a chorp agus glaodhtar "Clais" ar an áit. Bhí cnámha leis ar thaobh an chnuic agus glaodhtar "Coill Cnámh" ar an áit sin. Rug na madraí leó an chuid uachtarach d'á chorp leó treasna an t-sléibhe agus glaodtar "Creatlach" mar a d'fhágadar é ó'n am sin go dtí an lá tá indiú ann.
  2. Seo sgeul d'inis Máirtín Ó Súilleabháin timpall ar 1903.
    Sean-maighistir i nÁtha-an-tSléibhe do bheadh é feín. Caogadh bliain ó shoin bhí sé i gceannas scoile na mbuacaillí anseo agus oide leígheanta, árd-aigeanta seímh sobhéasach é. Fear léir é. File i mbeurla é agus eólaidhe cliste.

Seán De Roíste

Is eól do gach n-aon gurbh i Clíodna Brannríoghan na Sidheóg Múineach. Inghean do'n draoi Ruadh í agus má fheadadh a hathair scamall cíor-dubh crochach tiubh do cur ar daoine agus leis sin an cath do bhriseadh ar an namhaid do bhí ar cumas a inghine iongantaisí ní ba mhó a dhéanamh. Is minic a dheanadh si giorfiadh nó coinín dí feín agus ní lugha na gur dhein dí arís a's arís ainmhidhe éigin de duine eile.
    Pé sgéul do bhí árd-chúirt Clíodna cúig míle ó dheas ó'n Mágh-ealla. Do bhí carraig mhór ann i lár (-) agus carraigeacha níos lugha timpall ar an bhFaithche. Bhí dhá acra de thalamh áluinn réidh ann agus bhíodh na sideóga ar rinnce ann gach oidhche
    Máirtín Ó Suilleabháin