Scoil: Athea (uimhir rolla 15686)

Áth an tSléibhe, Co. Luimnigh

____________________________________
    Scéal ó Risteárd De Bhulf
    do thug sé an scéal do Liam Ó Danacair OS. scoil na claise 35 bliadhain ó shoinn
    ___________________________________
    Is minic do bhí Eoghan Ruadh Ó Suilleabháin in Áth-an-t-Sléibhe agus Mainistir na Féile. Le na linn sin do bhí Sagart Paróiste insa Caisleán Nuadh gurbh ainm dó an t-athair Liam Inglis, agus is minic a thug sé cuireadh do Eoghan Ruadh; teacht go dtí tig an t-sagairt nuair a thiocfadh sé go dtí an Caisleán Nuadh.
    Pé sgeúl é nuair a bhí aonach ann, thánaig Eoghan Ruadh 7 dhá Chapall aige chun diól. Nuair a bhí an gnó san i leathtaoibh aige do bhí ocras an domhan, nídh nac iongnadh ar a bhfhile. Do cuimhnigh sé ar an sagart agus go dhírig chun a thighe. Is amhlaidh a thánaig bean tighe an t-sagairt amach chuige agus d'inis sí dó ná raibh an sagart ag baile ach gur fhág sé ordú aici breacfeasta a thabhairt dó. Isteach leo so seómra an bhídh.
    Cad a bhí ann roimhis ar an mbórd ach práta mór agus
      1. filíocht