Scoil: Athea (B.) (uimhir rolla 15685)

Áth an tSléibhe, Co. Luimnigh
Patrick McCarthy

Ar an leathanach seo

1. Tá an Ghaedhilg ar a dheis ag sean-duine annso is annsúd sa paróisde fós. Fiche bliain ó shoin ní dhóigh liom go raibh seanduine san áit nach raibh a bheag nó a mhór de'n Ghaedhilg aige. De réir turaisge do chumadh an fhilíocht go tuigh san áit seo fadó, ach tá sé de mhí ádh orainn nach féidir linn duine d'fhághail go bhfuil an fhíliocht sin de ghlan mheabhair aige. Tá go leór daoine annso go bhfuil piosaí beaga aca e.i.g. piosaí as Cúirt á Mheadhon Oidhche agus piosaí eile seocas san nár deineadh sa pharóisde féin. Ac seo thíos dán gur féidir a bheith cinnte gur dinse (?) ó'n bparóisde féin a dhein.
    Deireann na sean daoine gur bean darbh ainm dí Uí Moráin a dhein. Bhí sise in a beathaidh annso céad go leith bliain ó shoin ach ní féidir aon turaisg cinnte d'fhághail ar a saoghal.
    Cúrsaí fir a d'imthig leis na tinncéirí atá 'á chur síos aici. An áit sin Teampuil Átha tSléibhe go bhfuil cur síos mar gheall air sa tarna (?)
      1. filíocht