Scoil: Cill Úird (C.)

Cill Uird, Co. Chorcaí
Máire Ní Bhuachalla

Eirigheann an Airiglinn i gCnoch Maol Dúin, agus níl sí ac sruthán beag, go dtaghann sí go talamh íseal. Nuair a thagann sí go dtí " Na Trí Dun " deineann sí cúrsa dí féin, agus tugtar ar ceann aca " Suidhe Mo Choda " : agus seo dhuit an scéal a baineann leis an áit.

Do bhí beirt dhriathár in a gcómhnuidhe ann. Fáthaigh a b'eadh iadh. Caithidís a saoghal ag troidh, ag goid, ag fuadach, agus ag créachadh; do ríth sé leo go maith ar feadh abhfadh, acht sa deire, rugadh ortha, acht bhí tróid mór idhir na fáthaig agus na píléirí. Marbhuigheadh ceann aca, tógadh an ceann eile go Cluain Meala, ghabadh é, agus crochadh é. Nuair a bhí sé in áirde ar an gcróich, dubhairt sé " bfuil éinne annso ó Airighlinn, ach ní dubhairt aoinne fochal. Do labhair an fathaigh airis, ta morán ins na trí dúin cun na mílte is na mílte do shaibhrú, ach is ann a fanfaidh sé go deó, deó.

Siobhain Ní hUllamhcain
    Cill Uird