School: Baile Theas (B.), Malla (roll number 4953)

An Baile Theas, Co. Chorcaí
Tadhg Ó Hanluain

1. Rugadh Tomás Ruiseil i nDrom-Sheagháin. Nuair a bhí sé óg chuaidh sé ag foghluim le bheith ina mhinistéir.
    Nuair a bhí sé cúig blíadhana déag d'aois d'eirigh sé as a bheith ag foghluim le bheith ina mhinistir agus chuaidh sé ag saighdúiracht go h-India. Chaith sé cúig bliadhna ag saighdúiracht agus annsan tháinig sé abhaile.
    Nuair a tháinig sé abhaile go Baile Atha Cliath d'eirigh cairdeas idir é féin agus Wolfe Tóne. Chuir Ruiséil agus Tóne cumann ar bun i mBéal Feirste sa mbliadhain 1791. "Na h-Éireannaigh Aontuighthe" a tugadh ar an gcumann san. Bhí Ruiséil mar rúnaidhe ar an gcumann.
    Gabhadh é sa mblíadhan 1796 agus coiméadadh i bpriosún é ar feadh sé bhliadhana. Leogadh amach é sa mblíadhan 1802 agus d'eirigh cairdeas idir é féin agus Riobárd Emmet.
    Gabhadh airís é agus crochadh é sa mblíadhan 1803.

The house where Russell was born is in the townland of Dromahane. It is now a ruin and the house was also called "Fern Hill" and "Bettsborough". The room in which he was born can be identified as the tenants who followed in occupation closed up the room permanently and rebuilt the only window in the room with bricks. It was then a dark room and the local people were led to believe it was haunted. This act was of course a spiteful one as the tenants (Corry) were pro-English.
    This was got from Mr Patk Hammond, Kilcoleman, Mallow.
    Languages