Scoil: Baile Theas (B.), Malla (uimhir rolla 4953)

An Baile Theas, Co. Chorcaí
Tadhg Ó Hanluain

Ar an leathanach seo

1. Tá an cnoc beag seo suidhte tímcheall trí mhíle ar an dtaobh thoir de Cheann Tuirc. Is ann a troideadh cath fuilteach 'sa bhliadhan 1647 idir Gaedhil agus na Gallaibh. Briseadh ar na Gall nú ba chirte a rádh ar na Gall-Gaedhil agus d'fhagadh 4000 díobh marbh ar pháirc an áir. De réir lucht staire b'é an tubaist úd i gCnoc na n-Os ba chionntocair leis an mbriseadh a tháinig ar Ghaedhil Chúige Mumhan 'na dhiaidh sin. An Tighearna Ínse Cuinn, an fear iomráidhteach úd go dtugaidís na Gaedhil "Murrough the Burner" mar leas-ainm air, abhí mar cheann-feadhma ar na Gallaibh agus bhí an Tighearna Taafe i gceannas ar na Gall-Gaedhil. Is minic a cuirtear an mhilleán ar Taafe mar gheall ar an lá úd agus de réir mar a cloisimíd ní gan cúis é. Is amhlaidh a bhí buidhean Albanach ag cabhrú leis na Gaedhil an lá úd agus bhí an duine iomraidhteach úd Mac Giolla Ciotaigh /(Culcoitt McDonnell go ndeintear trácht air s'in babhar (?) úd "John Splendid" le Neil Munroe) i gceannas ortha. Mar a thuit amach go minic roimhe sin agus 'na dhiaidh i Stair na h-Éireann d'eirig easaontas idir an mbeirt roimh an gcath mar gheall ar feallbheart a dhein Mac Dómhnaill i "gCath Philiphaugh" a troideadh in Albain 1645. Pé sgcéal é dhuiltuigh Taafe cabhar a bhreith do Mhac Dómhnaill in am an ghádhtair agus buadhadh glan ar na Ghaedhil. Mharbhuigheadh Mac Giolla Ciotaigh freisin agus na h-Albanaigh go léir abhí ag cabhrú leis.
    I dtosach an lae bhí eirghe leis na Gaedhil agus thiomáineadar na Sasanaigh rómpa acht d'eirig clampar
    1. am
    Mr James O' Connell