Scoil: An Gleanntán, Lombardstown

Suíomh:
An Gleanntán, Co. Chorcaí
Múinteoir:
Tomás Ó Colmáin
Brabhsáil
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0363, Leathanach 028

Tagairt chartlainne

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0363, Leathanach 028

Íomhá agus sonraí © Cnuasach Bhéaloideas Éireann, UCD.

Féach sonraí cóipchirt.

Íoslódáil

Sonraí oscailte

Ar fáil faoin gceadúnas Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)

  1. XML Scoil: An Gleanntán, Lombardstown
  2. XML Leathanach 028
  3. XML “Churning”

Nóta: Ní fada go mbeidh Comhéadan Feidhmchláir XML dúchas.ie dímholta agus API úrnua cuimsitheach JSON ar fáil. Coimeád súil ar an suíomh seo le haghaidh breis eolais.

Ar an leathanach seo

  1. Before creameries were established, butter used to be made at home.
    The cows were milked and the milk was put to "set" in pans and in the winter a tub of hot water was put in the centre of the dairy to raise the temperature and thus make the cream rise more quickly. After about twenty-four hours the cream was skimmed off the milk and put in a cream vessel.
    After about two days the cream was put in the churn and churned into butter.
    The butter was put into pure spring water and well washed and pressed so that
    (leanann ar an chéad leathanach eile)
    Tras-scríofa ag duine dár meitheal tras-scríbhneoirí deonacha.
    Topaicí
    1. gníomhaíochtaí
      1. gníomhaíochtaí eacnamaíocha
        1. talmhaíocht (~2,659)
          1. im agus cuigne (~3,280)
    Teanga
    Béarla
    Bailitheoir
    J. Healy
    Seoladh
    Baile Lombaird, Co. Chorcaí
    Faisnéiseoir
    Healy
    Gaol
    Tuismitheoir
    Inscne
    Fireann
    Aois
    60
    Seoladh
    Baile Lombaird, Co. Chorcaí