Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    meadhan oidhche tháinig Naomh Gobnait ag marcuidheacht ar capall bán agus shiubhal an capall mór timceall an seipéal agus do thuit sé go talamh agus nuair a connaic na produstúnaig an méid sin do ritheadar.
    Fadó do togtaí an bulla cun ainmidhthe do leigheas agus coiméad duine o Ciarraighe é ar feadh oidhche agus ar maidin bhí sé imtighthe agus fuaradh ceanngailte san sean seipéal é.
    Naomh Lactín patrún Cíll na Martra. Níl fios ag cuid des na daoine aonus a tháinig sí go Cíll na Martra acht pé sgéal é do cuir an Naomh seipéal ar bun i gCloch Aonadh le thais an sean roilg. Deirtear ná raibh aon seipéal eile i bparoiste Cíll na Martra agus Baile Múirne agus is ann a tagadh na daoine go léir cun Aifreann.
    Do cómhnuig an sagart san áit a bfhuil Concúbhar Mac Carthaig na
    Máire Bean Uí Luasaig