Scoil: Dún-dá-radharc (uimhir rolla 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Chorcaí
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Níl aon leipreacháin le feiscint timcheall na h-áite seo anois acht bhíodar ann fadó agus is mó duine a chonnaich iad.
    Is é an ainm a thugann muinntear na h-áite seo ar an leipreachán ná an cluithreachán. Firín beag bídeach iseadh an leipreachán agus níl sé act troig i n-aoirde de réir an t-Seanchais.
    Bíonn sé gleasta i gcoitin cron agus bríste gluine agus caipín dearg ar bhárr a cheann Cómhnuigheann sé i lios agus bhíonn bróga á ndeanamh aige i gcomnaidhe.
    Deirtear go bhfuil ór i bhfolach aige i bpróca i n-áit éigin acht is deachair an rud é d'fhághail mar bíonn sé ag tabhairt aire de i gcómhnaidhe. Nuair a théigheann duine comhgarach dó deineann sé amadán de a rádh "Feach ar an madra dubh le do cois" agus nuair a fhéachann an duine mór-thimcheall bíonn an cluitearacán agus an t-ór imtighthe.
    Is é seo scéal i dtaobh cluithreachán agus an fear do bhreith air
    Síle Ní Bhrúin